5 saker du inte visste om islandshästar

5 saker du inte visste om islandshästar

Som dom flesta redan vet är Isländska hästen är en hästras som utvecklats på Island. Hästar är små, vid ponnystorlekar och är långlivade. I sitt hemland har de få sjukdomar; Isländsk lag förhindrar att hästar importeras till landet och exporterade djur får inte återvända. Isländaren visar två gångarter utöver den typiska promenad, trav och galopp / galopp som vanligtvis visas av andra raser. Den enda hästrasen på Island, de är också populära internationellt och det finns betydande populationer i Europa och Nordamerika. Rasen används fortfarande för traditionellt fåruppfödning arbete i sitt hemland, liksom för fritid, visning och tävling. Det ni kanske inte vet däremot är följande 5 saker.

Små men starka

Isländska hästen är precis hur Island gillar att uppfatta sig själv: liten men stark. De är knäböjda och muskulösa och på vintern har de lång raggig päls.

Isländska hästar tenderar att vara cirka 140 cm höga. Internationellt kallas de flesta hästraser kortare än 1,47 meter ”ponnyer” men det finns också några andra egenskaper som gör en häst till en ponny. Den isländska hästen har rätt gräns, men alla våra hästar är hästar eftersom vi säger att de är det.

I själva verket är den isländska hästens närmaste släkting Shetlandsponnyn, som kallas en ponny i ansiktet för att Shetland tydligen inte letar efter sina hästvänner som vi gör vårt.

5 sätt att gå på

Isländska hästen är också unik eftersom den är den enda hästrasen i världen som kan utföra fem gångarter (sätt att gå), medan andra, hästraser bara kan utföra tre eller fyra.

De vanliga gångarna kallas gång, trav och galopp, men isländska hästar kan också kliva och göra vad som kallas tölt. Tölt är det isländska ordet för promenad, och också det enda ordet för det eftersom i princip bara den isländska hästen kan göra det.

Tölt är en snabbare version av promenader, men mycket mer imponerande när hästar lyfter frambenen högt, och bara en fot rör vid marken när som helst.

Tölt är mycket användbar för den ofta ojämna marken på Island, ger en stadig åktur, och var förmodligen särskilt nödvändig tillbaka på dagen då det inte fanns många vägar på Island.

Men inte alla isländska hästar kan göra det, och de som har förmågan brukar behöva utbildas för att göra det ordentligt. Så när du tar en ridtur, var noga med att be om en häst som kan göra tölten.

Historiska

Historiskt sett var en isländsk häst av hög kvalitet ett mycket önskat pris, både för praktiska syften och som statussymbol. De har en plats i den nordiska mytologin, särskilt i Sleipnir, Óðinns åttabenhäst.

De följer oss från vår tidigaste historia, till exempel i bosättnings boken, där hövding Sela-Þórir inrättade sin bosättning på den plats där hans sto Skálm beslutade att vila. I de isländska sagorna, t.ex. i Hrafnkels Saga, Njáls Saga och Grettirs Saga spelar hästar viktiga roller, till exempel i hästkamp, ​​som statussymboler och inte minst som plottanordningar. Till exempel faller den episka hjälten Gunnar á Hlíðarenda av när hans häst reser, tittar på sitt vackra land och bestämmer sig för att stanna snarare än att förbjudas, vilket i slutändan leder till hans död.

Fram till idag är hästavel och tävling förknippat med status och förmögenhet – avel av en bra häst kan generera mycket rikedom och eftersom vissa rika spenderar mycket pengar på sina hästar.

Viking häst

Förfäderna till Islandshäst anlände först med vikings bosättare från de brittiska öarna, mellan 860 och 935 e.Kr. Samma hästar är också förfäderna till Shetland, Highland och Connemara ponnyer. Genetiskt visar dessa några likheter med den mongoliska hästen, som anlände till Skandinavien genom Ryssland.

Nyligen genomförda studier visar att ättlingar till dessa ambling hästar gradvis sprids över hela världen med Viking sjömän, antagligen för att de är bekvämare att åka.

Du kan rida dom när du vill 

Det finns så många turer du kan välja mellan att rida på en isländsk häst i sin naturliga livsmiljö när du besöker Island. Även om du aldrig har satt på en häst förut, är inte bara de isländska hästar kända för sitt trevliga temperament, de är också mycket kortare än andra hästar – om du faller av kommer det inte att vara långt! Om du är en mer erfaren ryttare rekommenderar vi att du tar en hel dagstur eller till och med några längre resor om du har tid. De isländska högländerna är fantastiska och verkligen är det enda sättet att utforska dem på hästryggen, precis som de ursprungliga nybyggarna gjorde.

Det var 5 saker som du antagligen inte visste om islandshästar, hoppas du gillade texten och säg till om du vill läsa fler sådana här udda faktatexter!

This Post Has One Comment

  1. A WordPress Commenter

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.