Vem får hästen vid skiljsmässa?

Vem får hästen vid skiljsmässa?

Vet att det är många som undrar vem det är som får behålla hästen eller vilket annat husdjur som helst för den delen vid en skilsmässa. Därför tänkte jag att vi i detta inlägg kan ta reda på det tillsammans. Innan vi börjar med det vill jag bara rekommendera den här sidan för rättshjälp med vårdnadstvist och skilsmässa.

Det första vi bör tänka på är att oftast fattas beslutet utan kamp och med rättsligt ingripande. I bästa fall kan man komma överens om en lösning som båda är nöjda med. Detta är dock inte alltid möjligt, vi människor utvecklar mycket nära och unika band med våra husdjur, och många betraktar dem som medlemmar i deras familjer – och det är just därför en skrupelfri snart-ex-make eller maka kommer att försöka använda familjens husdjur som ett förhandlingschip vid skilsmässa. Då är frågan, vem får ta hand om husdjuret?

Du kan se din häst eller annat husdjur som en familjemedlem, men i lagens ögon är ditt husdjur personlig egendom, precis som målningar och utemöbler. (Obs! Om du eller din make avlar och säljer djur kan dina husdjur också betraktas som affärstillgångar. Vissa renrasade säljer för betydande belopp.)

Eftersom ett husdjur lagligen anses vara personlig egendom, betyder det att du kan använda ett äktenskapsförord för att säkerställa att ditt husdjur kommer att stanna ditt, oavsett vad som händer i framtiden för ditt äktenskap. Men om det är för sent för det och ni tar det till domstolen så kom ihåg: Fakta kan vara på din sida. Här är några av de frågor som en domstol kan försöka ha besvarat i fall av husdjurförvaring:

Vems husdjur är det?

Om sällskapsdjuret tillhörde någon av make / makarna före äktenskapet, är fallet mycket tydligare att det borde tillhöra samma make efter skilsmässan.

Vem tar hand om husdjuret?

Vem köper husdjursmat och förnödenheter? Vem tar husdjuret till veterinären för checkar eller om det är ont? Vem är ute och går med det, städar efter det, matar det? Om svaret på dessa frågor är du, kan du samla bevis för att göra din poäng. Be din veterinär att underteckna ett uttalande som bekräftar att det är du, inte din make, som tar in djuret för kontroller och behandlingar. Be en granne att intyga att det är du som regelbundet går med hunden. Spara kvitton för husdjursleverans med din signatur på dem. Vem undertecknade ansökan om hundlicens – var det du också? Skaffa en kopia från din stadskontor. Det kan allt gå i filen för att göra ditt fall att du som primär (eller enda!) Vårdgivare för ditt älskade djur, förtjänar du att honom bor med dig efter din skilsmässa.

Var ska barnen bo?

Om det är barn inblandade, och husdjuret verkligen är ett familjens husdjur, är det ibland bäst för alla att få husdjuret att leva med barnen. Om vårdnad om barnen delas kan kanske vårdnad om hunden också delas. (Jag har en känsla av att detta inte skulle gå över så bra med hästar, men konstigare saker har hänt.)